
Studietur
Prag

Urnerne
Under krigen, når man døde i Theresienstadt, blev man kremeret - altså brændt. Asken blev lagt i papæsker, hvor der blev skrevet navn og transportnummer på. Derefter blev æsken lagt ned i kasematterne. Tyskerne kunne godt se, at de var ved at tabe krigen, så de ville skaffe sig af med urnerne, fordi at det var bevis på, hvor mange der døde under krigen i Theresienstadt. Så en dag blev alle børnene samlet og bragt ned i kasematterne, fordi at der var så lavt til loftet, at en voksen mand ikke kan stå der. Børnene blev ført helt ned til bunden af kasematterne, hvor de blev dirigeret ud til væggen, hvor de stod skulder mod skulder. Urnerne blev herefter transporteret op ved at blive givet fra barn til barn. De blev læsset op i en vogn og kørt ned til den nærmeste flod, hvor børnene igen blev dirigeret ind på række, og igen begyndte at aflevere urnerne fra den ene til den anden og så ned i floden. Hvis der var en i rækken som havde mistet et familiemedlem, så blev der sørget for, at de ikke fik æsken i hånden med familiemedlemmet, så de ikke opdagede det. Børnene har efter kilder flyttet ca. 35.000 urner fra kasematterne. Den mest almindelige årsag til at man døde i Theresienstadt var sult og sygdom, fordi at man ikke fik den medicin, man havde brug for.
Historien er fortalt af nogle danske jøder, som var i Theresienstadt, og som har overlevet det. Det har påvirket alle børnene, som var med til det, da de transporterede døde mennesker op fra de dunkle kasematterne. Børnene forklarer, at der var mørkt og uhyggeligt. Derudover var urnerne lavet af pap, så de gik i stykker i hænderne på børnene. Når de gik i stykker, fik de aske ned på deres hænder og på gulvet. De stod derfor med resterne af et dødt menneske i hænderne, og det havde de ikke lyst til at tænke på.
Filmen fortæller hvor forfærdeligt det har været for børnene, men selvom du er en trænet soldat kan man godt få psykiske sygdomme efter man har været i krig og oplevet forfærdelige ting.
Der har været mange voldsomme krige efter 2. Verdenskrig. Krige hvor man har slået mange mennesker ihjel. Der har været massegrave, hvor både børn og voksne blev begravet. I dag har man så lavet love, som fortæller, hvad man må under krige. Hvis man ikke overholder dem, kan man blive stillet for en krigsret. En af lovene er, at man ikke må angribe civile mennesker - altså krige skal være soldat mod soldat.
Skrevet af Daniel & Katja